LasseLehtonen Syteen tai soteen

Kaikki blogit puheenaiheesta Työurien pidentäminen

työurien pidentäminen matalapalkka-aloilla

 

Työurien pidentäminen pysyy politiikan kestosuosikkina. Kaunis idea eikä meillä ole välttämättä rahaa maksaa tulevaisuuden eläkkeitä, mutta pitäisi huomioida myös ihmisten kyky jaksaa ja haluta tehdä töitä pidempään. Itse olen tehnyt kahta/kolmea työtä päästäkseni lähelle suomessa olevaa keskituloa. Sellaista ei pysty tekemään pitkään, nyt on jo paljon ihmisiä sairaseläkkeellä usean työn aiheuttaman stressin vuoksi. Tulevavien halllitusten pitäisi pohtia myös tätä asiaa eikä vaan olla nostamassa eläkeikää.

Manifesti uuden ajan työmarkkinoille

On olemassa kahdenlaista työtä. Toinen on työtä, jota ihminen tekee vastentahtoisesti selvitäkseen ja pysyäkseen hengissä. Se mitä yhteiskuntamme vähemmän osaa arvostaa, on työ jota ihminen tekee kokeakseen elämänsä merkitykselliseksi, kantaakseen kortensa yhteiseen kekoon, auttaakseen muita ihmisiä ja ilmaistakseen itseään. Ensimmäinen on olemisen edellytys, jälkimmäinen tapa olla. Ensimmäisestä ihminen pyrkii eroon, jälkimmäistä tavoittelee itsestään. Jossain mielessä onnellisimpia ovat ne, jotka pystyvät yhdistämään nämä kaksi.

Eettisistä ja epäeettisistä työurien pidentämistavoista

Työurien pidentäminen on katkeransuloinen termi, koska se voi tarkoittaa puhujasta riippuen niin montaa erilaista asiaa. Jakaisin työurien pidentämistavoitteet ja keinot karkeasti kahteen koriin, joista ensimmäinen ryhmä koostuu mielestäni eettisistä työurien pidentämiskeinoista ja jälkimmäinen epäeettisistä.

Eläkepommi oli suutari - nyt pojilla on oikea pommi

Suomalaisia uhattiin 15 vuotta eläkepommilla. Lipposen hallitus teki eläkkeisiin leikatun indeksin ja pani vanhukset kyykkyyn ja köyhyyteen. Kaiken päälle verottaja on rokottanut eläkkeitä ankarimman mukaan. 

Nyt vuosina 1945-49 syntyneet suuret ikäluokat ovat eläkkeellä. Eläkepommin ja tilanteen pitäisi siis olla päällä. Miten onkaan? Vuoden 2012 lopussa työeläkevaroja oli 150 miljardia euroa ja nyt kesäkuun lopussa ennätykselliset 170 miljardia euroa. Eläkepommi oli siis suutari.

Tilastoa - Pitenevätkö työurat?

Yksi hyvä työuriin viittaava mittari on työllisyysaste. Työllisyysasteen muutoksen voi hyvin otaksua viittaavan työurien pitenemiseen. Kuvassa työllisyysasteen muutos 2005-2012 ikävuosittain [1]. Vievätkö ikääntyneet muiden työpaikat?

 

Virallinen eläkeikä nousee - floppi?

Järjestöjen sopu eläkkeistä vaikuttaa laihalta, vaikka suurimpaan ääneen mainostettu eläkeiän nosto toteutuukin.

 

Akavan Fjäder on melko tyly: "ratkaisu ei sisällä työuraa aidosti pidentäviä elementtejä." Kannusteita työuran venyttämiseen kun ei ole.

Työttömyysturva turvaa työttömyytesi

Harri Jaskari kirjoittaa omassa blogissaan, että suomalainen työttömyysturva on "hiirenloukku" joka passivoi työtöntä ja ja lisää työnantajien työllistämisriksiä. Samalla maassa puhutaan vielä puhumasta päästyäkin työurien pidentämisestä ja hallitus on päällepäätteksi luvannut vähentää kuntien velvotteita.

Työurapohdintaa

Kaikki ovat Suomessa yhtä mieltä työurien pidentämisen tarpeellisuudesta, vaikka käytettävistä keinoista väitelläänkin. Työn määrää on lisättävä hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan turvaamiseksi aikana jolloin talouden kasvu hidastuu, väestö ikääntyy ja kansantalouden huoltosuhde heikkenee. Kyse on myös itse työeläkejärjestelmän kestävyydestä ja Suomen kilpailukyvystä aikana, jolloin useat muut maat ovat jo nostaneet tai ovat nostamassa omia eläkeikiään.

Työuria pidemmiksi työaikaa lyhentämällä?

Olen tässä vietellyt laiskoja kesäpäiviä. Tai kenties laiskat kesäpäivät ovat vietelleet minua. Makaillessani sohvalla ja syljeksiessäni kattoon rupesin pohtimaan maamme työmarkkinatilannetta ja useiden vakavasti otettavien tahojen vaatimuksia työurien pidentämisestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä