LasseLehtonen Syteen tai soteen

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtiopäivät

Olisiko sote-lainsäädäntö korjattavissa?

Kansanedustajat aloittavat jo joulutaukoaan lukuun ottamatta eduskunnan perustuslakivaliokuntaa, joka kokoontuu vielä 17.12.2018 käsittelemään henkilötietojen käsittelyä poliisissa ja puolustusvoimissa koskevia lakeja. Sitä edeltävä viikko kului valiokunnalta pitkälti sote- ja maakuntauudistusta koskevien valiokuntamietintöjen asiantuntijakuulemisissa. Itsekin annoin lausuntoni valiokunnalle sekä soten tietosuojaongelmista että uudelleen muotoillun asiakassuunnitelman velvoittavuudesta.

Poliitikan yliammattimaistuminen tekee siitä hillotolppapuiston

Lienee turha arvostella vain Soinia hillotolppen perässä juoksemisesta. Minusta vaikuttaa, että nykyinen  ammattipolitikointiin perustuva järjestelmä suorastaan ohjaa siihen, että politiikka on muuttunut hillotolppien perässä juoksemiseksi. Kansanedustajaksi tai MEPiksi pääseminen vaatii yleensä rutkasti kampanjarahaa ja osa siitä saattaa olla velkaa. Osa rahasta voi tulla myös epäsuorien lojaalisuusodotusten kera (toivottavasti ei, mutta..).

Presidentti ja Caruna-Pekka

Tasavallan presidentti piti tänään hyvän ja harkitun puheen.

Siinä tuli ilmi se mitä suurin osa kansasta ajattelee turvapaikanhakija-ruljanssista. Enemmistöä huolestuttaa. Yleisin kommentti tästä kaikesta on: "jo riittää!".

Puhe ja sen vastaanotto toi myös mieleen sen, että mikä skandaali olisikaan, jos viimeisissä presidentivaaleissa olisi käynyt toisin. Presidentin ei nyt tarvitse selitellä sitä miksi Fortum yksityistettiin järkyttävän surkein ehdoin. Pekan tarvitsee. Näyttää siltä, että herra Haaviston ei kannata lähteä uuteen taistoon presidentinvirasta.

Säännöllistä valtiopäivätoimintaa 150 vuotta

Säännöllisellä valtiopäivätoiminnallamme on todella pitkä kaari historiasta tähän päivään. Olemme juuri viettäneet viime syyskuun 15. päivänä alkaneiden ja eilen päättyneiden, säännöllisen valtiopäivätoiminnan aloittaneiden valtiopäivien 150-vuotista juhlavuotta. Juuri tämän juhlitun 8 kuukauden ajankohdan kestivät nuo säännöllisen valtiopäivätoiminnan ensimmäiset valtiopäivät. Keisari Aleksanteri II avasi säätyvaltiopäivät juhlallisin menoin vuonna 1863.

Etiketti ja etiikka

Etiketti on hyvän käytöstavan säännöstö, joka perustuu normeihin taikka käyttäytymistä normittaviin tapoihin tai perinteisiin. Etiketin noudattaminen vaatii ihmiseltä hyvää makua ja tyylitajua. Yleensä etiketti ei sanele jokaista asiaa erikseen. Käyttäytymisetiketti voi antaa yleisen ohjeen, mutta sen yksityiskohtainen toteuttaminen jää jokaisen oman harkinnan varaan ja sen sisältämä käytösohje jokaisen yksilön itse näyteltäväksi.

3.2.2014: Pitkien valtiopäivien varapuhemieheksi

Voisiko nyt sanoa, että olen väsynyt, mutta onnellinen.

 

Ennen klo kuutta aamulla lähtö kotoa. Jo edellisenä päivänä vuoden ensimmäisen hiihtolenkin jälkeen olin puolikuolleena: liian pitkä lenkki heti alkuunsa, liian kova vauhti niin kauan kuin yleensä jaksoin sitä ylläpitää.

 

Oppia ikä kaikki

Vaalikauden viimeiset valtiopäivät avattiin tiistaina. Sitä ennen eduskuntaryhmät järjestäytyivät. Maanantaina teimme perussuomalaisten ryhmässäkin siis valintoja.

Jos joku sitä ei vielä ole huomannut, niin olin ehdolla ryhmämme puheenjohtajaksi ja tulin  tähän varsin vaativaan tehtävään myös valituksi. Kiitos luottamuksesta.

Millaista tämä nyt sitten on ollut?

Kiirettä on pitänyt. Mediaa asia on kiinnostanut kovasti ja hyvä niin. Haastatteluja on ollut ihan riittävästi.

Arvojohtamista vai ei

Viime presidentinvaalit olivat piristävä poikkeus. Vaaleissa oli erilaisia vaihtoehtoja ja haluttiin päästä arvokeskusteluun. Vallit olivat myös ensimmäiset todelliset SOME-vaalit ihmisten hehkuttaessa omia ehdokkaitaan ja jakamalla kannatuksen osoituksiaan sosiaalisessa mediassa. Lopulta suomalaiset saivat haluamansa Amerikkalaistyylisen kaksinkamppailun kahden hyvin erilaisen ehdokkaan välillä. Ehdokkaiden arvomaailmat olivat hyvin erilaiset, mutta molemmat toivat koko valinnan ajan esille sen, että haluavat olla arvojohtajia ja tarjota koko kansan presidentin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä