LasseLehtonen Syteen tai soteen

Kaikki blogit puheenaiheesta Tuottavuuden kehitys

Valtionvallan tulee olla viimeinen päättäjä ensi vuoden palkkakierroksella

Tulopoliittisten kokonaisratkaisujen aika on nyt ohi

Istuva hallitus on nyt aloittanut toimet, jotka tulevat siirtämään tulopoliittiset kokonaisratkaisut Suomessa historiaan. Jatkossa työmarkkinajärjestöillä ei tule enää olemaan lainsäädäntövaltaa, eivätkä esimerkiksi koulutusta, työttömyys- tai sosiaaliturvaa koskevat asiat tule olemaan yhteisessä valmistelussa työmarkkinajärjestöjen ja valtiovallan kesken. Jatkossa lainsäädännöstä päättää yksin vain valtiovalta. Suomi siirtyy viimein normaaliparlamentarismiin.

Tuottavuus ei nouse käskemällä

Tuottavuus on tuotettujen tavaroiden ja palveluiden suhde niiden tuottamiseen käytettyjen panosten arvoon. Rikkaissa maissa on korkea tuottavuus, kun taas köyhissä maissa tuottavuus on matala. Välimeren yli kannattaa tulla vaikka henkensä uhalla, jotta pääsisi pakoon alhaisen tuottavuuden aiheuttamaa köyhyyttä.

 

Suomen hyvinvointivaltio elää jatkuvasti yli varojensa. Kansainvälinen kilpailukyky ei ole Suomessa huippuluokkaa. Taloudellinen kasvu on ollut maassa jo pitkään erittäin heikkoa. Viime vuosikymmenellä koettu lama ei ole kääntynyt vahvaksi nousukaudeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä