LasseLehtonen Syteen tai soteen

Kaikki blogit puheenaiheesta Potilaan valinnanvapaus

Potilashotelli Satasairaalaan

Erikoissairaanhoidossa asiakkaan hoitopaikan valintaan vaikuttavat monet tekijät. Miten nopeasti pääsen hoitoon? Onko hoito valtakunnallisesti verrattuna laadukasta? Ovatko lääkäriresurssit sairaalassa kohdillaan sinä aikana kun minä tarvitsen hoitoa? Monia sarjahoitoihin osallistuvia mietityttää kysymys siitä, pitääkö matkustaa päivittäin kodin ja sairaalan väliä? Vai onko tarjolla muitakin vaihtoehtoja kuin toistuvat vuodeosastojaksot vs. päivittäiset ajomatkat?

Siitä valinnanvapaudesta.

Miksi siitä valinanvapaudesta tehdään niin monimutkainen juttu? Niistä kiemuroista ei saa vanha  Erkkikään selvää. Miksi siitä tehdään oppositon puolelta niin suuri pelote? Onko se politiikkaa vain ihan todellista huolta, sitä en tajua. Mielipiteiden sekamelskassa ei voi muuta kuin olla ymmällään.

Mitä se valinan vapaus mulle on merkinnyt. Työterveyshuollon jälkeen  ihan pakon sanelemana on täytynyt valita yksityinen.

Esim. täällä meillä on vuoden jonot hammaslääkäriin.

Terveyskeskuslääkärille ainakin kuukauden ja toista.

Puoli miljardia pataan, jos Soten tietojärjestelmät eivät valmistu ajoissa

Tänään julkaistussa Soten valinnanvapausmallin lakiesityksessä kerrotaan, että mikäli tietojärjestelmät eivät valmistu ajoissa, voi siitä aiheutua jopa 500 miljoonan euron lisäkustannukset manuaalisesta työstä. Yhdistettynä epärealistiseen aikatauluun, josta kerroin eilisessä blogissani, nousevat riskitasot niin suuriksi, ettei ainakaan yritysmaailmassa tällaista lähdettäisi edes tekemään.

Jos sotesta ei tulekaan mitään?

Monet asiantuntijat ovat arvioineet, että sote-uudistus menee ketuille. Kustannukset kasvavat, väestöryhmien ja alueiden eriarvoisuus ja sen myötä väestön terveyserot kasvavat. Veronmaksajien rahat sujahtavat yritysjohtajille ja veroparatiiseihin. Edessä voi olla kalliilla valmistellun uudistuksen vielä kalliimpi korjausoperaatio, jotta myös bisneksen karsastamat monimutkaisempaa hoitoa vaativat ja haja-alueiden ihmiset saisivat terveyspalvelunsa. Niitä, joilla nykyäänkin on varaa ostaa terveyspalvelunsa yksityiseltä sektorilta, tämä ei haittaisi.

Kilpailu ja valinnanvapaus sotessa näennäistä

Hallituksen sote- esityksessä perustellaan laajasti kilpailun lisääntymistä ja sen siunauksellisuutta. Sen mukaan pienetkin yritykset voivat toimia terveyspalvelujen tuottajina, tasa-arvo lisääntyy, kustannukset alenevat ja laatukin voi parantua kilpailun johdosta ja palvelua tarvitsevilla on valinnanvapaus laajan valinnanvapauden piiriin kuuluvissa palveluissa. 

Kauhuskenaariona "valinnanvapaus"

Kun olen tarvinnut erikoissairaanhoitoa, olen saanut lähetteen parhaimpaan mahdolliseen sairaanhoitopiirin tarjoamaan hoitoon yliopistolliseen keskussairaalan.  Onneksi ei ole tarvinnut pohtia missä saattaisi olla paras hoito.  Puhelimenkin valitseminen voi olla ylivoimaista, saatikka sitten kun on omasta terveydestä tai ehkä hengestäkin kyse.  Hoitovirheitä voi tapahtua missä tahansa, parhaimpienkin alan asiantuntijoiden valvonnassa.

Sote-diktaattori ja/tai -kapellimestari?

Kuntavaaleihin valmistautuva Mauri Pekkarinen sanoi varsin osuvasti hiljan Facebook-päivityksessään vallasta: 

"Vallan pitää olla kasvotettu. Kansalaisten pitää tietää ketkä ovat vastuussa mistäkin."

Sosiaali- ja terveysuudistuksessa on puhuttu varsin paljon valinnanvapaudesta - siis potilaan - mutta vähemmän vastuuvapaudesta. - Kuka vapautuu vastuusta, kun kaikki menee pieleen?

Terveydenhuollosta vientituote

Husin lasten ja nuorten yksiköissä on meneillään magneettisairaalahanke, jonka tavoitteena on tuoda 2019 valmistuvalle uudelle lastensairaalalle magneettisairaala laatusertifikaatti. Magneettistatuksen myöntää ANCC (American Nurses Credentialing Center), ja tällä hetkellä lasten ja nuorten sairaalassa tehdään kovasti töitä toiminnan kehittämiseksi sertifikaatin edellyttämälle tasolle. Magneettisairaalassa panostetaan hoidon laadun lisäksi hyvään johtamiseen ja työhyvinvointiin. Magneetti on siis vetomainen sekä potilaille että henkilöstölle.

Asiakkaan aika valita terveydenhuollossa

Osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta toteutetaan lakiuudistus potilaan valinnanvapaudesta. Lakiluonnos on parasta aikaa lausuntokierroksella ja lausunnot tulee antaa maaliskuun loppuun mennessä. Valmisteilla oleva laki onkin herättänyt monenmoisia tunteita eri tahoilla, erityisesti terveydenhuollon ammattilaisissa. Huolestuneita kommetteja lakiluonnoksen puutteista ja vaikutuksista ovat antaneet niin suurien terveydenhuollon organisaatioiden johtajat kuin ammattiyhdistysliikkeen edustajat.

Lakiluonnos valinnanvapaudesta

Lakiluonnos valinnanvapauslainsäädännöksi

Nyt kun Sosiaali-ja terveysministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle lakiluonnoksen niin kannattaa hoppuilijoille aivan aluksi todeta ettei tällaista lakia ole vielä olemassa!
Sitä voidaan kyllä tarkastella kriittisesti ja ainakin seuraavia kohtia. Käytän hyväkseni HUS:n Janne Aaltosen arviointeja(Husari 1/2017) ja omia pohdintojani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä