LasseLehtonen Syteen tai soteen

Kaikki blogit puheenaiheesta Naisen euro

Tasa-arvo todeksi vuoden jokaisena päivänä

Tänään vietetään Minna Canthin, tasa-arvon päivää. Tiesitkö, että kaikista vuoden liputuspäivistä vain tänään me liputamme naishenkilölle?

On myös 175 vuotta Minna Canthin syntymästä. Tästä päivästä tuli yleinen liputuspäivä vasta 12 vuotta sitten, vuonna 2007. Vuotta aiemmin, vuonna 2006, käynnistettiin ensimmäinen samapalkkaisuusohjelma. Siinä työmarkkinajärjestöt ja valtiovalta sitoutuivat kaventamaan sukupuolten välistä palkkaeroa 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Vuonna 2016 ohjelma uudistettiin ja nykyinen ohjelmakaan ei ole tuonut vielä ratkaisuja samapalkkaisuuteen.

Köyhän euro on 20 senttiä?

Tuli taas katsottua uutiset. Siniset ja vihreät olivat äänessä. Selväksi tuli ainakin se, että köyhän euro on kaksikymmentä senttiä. Noin ajatellen naisen on kannattavampaa mennä töihin jos ei ole köyhä - saahan hän sen kuuluisan 80 senttiä siinä missä mies saa 110?

Perustulo jokaiselle... - kannatan ajatusta. Se pitää toteuttaa HETI NYT KIITOS!

Palkkaero miesten ja naisten välillä

Suomessa miesten ja naisten välinen keskimääräinen tuntipalkkaero on peräti 18,4 prosenttia  (keskimääräinen sukupuolten palkkaero EU:ssa on 16,7 prosenttia) ja vuosiansioista laskettu kokonaistuloero on Suomessa sekin vastaavasti peräti 24,5 prosenttia  (Kokonaistulojen keskimääräinen ero EU:ssa on 39,8 prosenttia).

 

Tasa-arvoa: Finlaysonin naisalennukset nyt myös miehille - kiitos!

Finlayson aloitti kampanjan jonka aikana sen oli tarkoitus ottaa naisten ja miesten välinen palkka-ero huomioon siten, että naiset olisivat maksaneet euron ostoksesta vain 83 senttiä. Tasa-arvo valtuutettu puuttui asiaan minkä seurauksena nyt miehetkin saavat tuon naisasiakas-alennuksen.

Työajat vuonna 2015

Tilastokeskuksen kokoamien työvoimatutkimusten mukaan vuonna 2015 kokoaikatyötä tekevien palkansaajamiesten tehty työaika vakioitui tilastollisesti vertailukelpoisesti viikkotasolla  keskimäärin 38,6 tunniksi ja vastaavasti kokoaikatyötä tekevillä palkansaajanaisilla viikottain tehtyjen työtuntien määrä jäi keskimäärin 36,2 tuntiin. 

Naisen euro pysyttelee sitkeästi 80 sentissä

Tilastokeskuksen harvinaisen kattavien työaika- ja palkkatilastojen mukaan kunnilla ja valtiolla kokoaikaisesti työskentelevien naisten ja miesten välinen keskimääräinen säännöllisen työajan ansioero on säilynyt pitkään 20 prosentin tietämissä eikä asiantilaan ole hallituksen esittämien julkisiin menoihin kohdistuvien leikkausten, työehtoja kiristävien pakkolakien ja työmarkkinajärjestöille osoitettujen maltillisten palkkaratkaisutoiveiden perustee

Naisten palkkapäivä 2015

NYTKIS, Naisjärjestöjen Keskusliitto, BPW Finland ja muita naisjärjestöjä sekä STTK järjestävät "naisen euo on 80 senttiä" valheeseen perustuvan palkkapäivän 30.10.2015 Kolmen Sepän patsaalla.

"Naisten säännöllisen työajan ansio on keskimäärin 83,4 % miesten palkasta", sanotaan tiedotteessa. Kuten näkyy munat ja mämmit (ansiot ja palkat) menevät feministitutkijoilla suloisesti sekaisin. Eiväthän palkka ja ansio ole sama asia tasa-arvoisessa palkkaerolaskelmassa.

Naisten palkkapäivää vietetään tänä vuonna 1. marraskuuta

Paitsi ainakin STTK (kuten myös muut palkansaajakeskusjärjestöt luonnollisesti) huomioi merkkipäivän jo etukäteisesti perjantaina 30. lokakuuta aktivoimalla jäsenistöään kampanjoimaan sinäkin päivänä sukupuolten välisen palkkaeron kaventamiseksi :

 

"

Naisten palkkapäivää vietetään 30.10.2015.

Palkkaerokeskustelu piristää myös näin sateisena mielenosoituspäivänä

 

Aina luotettavasti ajantasaisen Findikaattorin käyristä näkee kertasilmäyksellä, että naispalkansaajien keskipalkat ovat työnantajasektorista riippumatta noin viidenneksen miespalkansaajia alhaisemmalla tasolla.

Sukupuolten välinen palkkaero uhkaa kasvaa, kiitos hallituksen

SAK:n pääekonomisti Olli Kosken arvion mukaan hallituksen linjaamat päivähoitomaksujen korotukset, subjektiivisen päivähoidon rajaaminen ja päiväkotiryhmien suurentamiset yhdessä pakottavan, naisvaltaisia ammattialoja rokottavan,  lainsäädännön kanssa tekevät syvän loven lapsiperheiden tuloihin ja heikentävät erityisesti äitien kannusteita mennä töihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä