LasseLehtonen Syteen tai soteen

Kaikki blogit puheenaiheesta Lääkäripäivystys

RKP:n sairaalapelistä tuli paras argumentti pakkoruotsia vastaan

Eduskunnassa päätettiin tänään päivystysuudistuksesta, jonka myötä Suomeen tulee kaksitoista laajan päivystyksen sairaalaa. Erityisesti tapetilla on julkisuudessa ollut Vaasan keskussairaala, joka ei tämän tusinan joukossa ollut. Jatkossa erikoisalojen ympärivuorokautista päivystystä on tarjolla vaasalaisille näillä näkymin Seinäjoella ja Turussa.

Oys päivystyksen hoitajavaje korjattava välittömästi.

Oys yhteispäivystys on joutunut tarkkailun alle. Päivystyksessä on niukasti henkilökuntaa potilasmäärään nähden. Sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen vastuualuejohtaja Matti Martikaisen mukaan vaje on noin 10 hoitajaa. Martikainen totesi kalevan haasatattelussa, että henkilöstötilanne johtuu sairaanhoitopiirin päättäjistä ja kunnallispolitiikasta. Päivystys joutuu toimimaan niillä resursseilla mitä annetaan.

Daavid ja Goljat

 Pellon kunta on käynyt tuimaan taistoon Ruotsin kanssa yhteistyönä jo pitkään toteutetun lääkäripäivystyksen puolesta. Aluehallintovirasto on asettanut uhkasakon toiminnan lopettamiseksi, mutta Pellon päättäjät ovat yhtenä miehenä ja naisena järjestelmän jatkamisen takana. Koko jupakan syy ei lopulta ole kummoinenkaan: Päivystyskumppani Övertorneån viidestä lääkäristä yksi ei osaa suomea. Vain hänen päivystysvuorollaan voisi tulkkausapu olla tarpeen, jota löytyy muusta hoitohenkilökunnasta.

Kustannukset huomioon keskitettäessä

Terveydenhuollon ja varsinkin lääkäripäivystyksen toteutus Pohjois-Savossa puhuttaa. Uudistusaikeet, joissa lääkäripäivystys keskitettäisiin Kuopioon olisi syytä käydä tarkemmin läpi. Päivystysmuutosten kokonaistaloudellisia vaikutuksia ei ole otettu huomioon, mitä julkisesta sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä tiedetään. Niin pitkään, kuin terveydenhuollon hintaa arvaillessa ei huomioida kaikkia kustannuksia, vaihtoehtois- ja yhteiskunnalliset kustannukset mainitakseni, ei tämän mittaluokan uudistuksia voida perustella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä