LasseLehtonen Syteen tai soteen

Kaikki blogit puheenaiheesta Julkiset tietojärjestelmät

Kallis on kuolla joukkosi eessä - Veteraanin lasku 850 euroa

Pankki on paremmin asioista perillä kuin Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Kun 95-vuotias isäni, sotaveteraani, otti ja kuoli 25.2.2019, niin pankki lähetti seuraavat tiliotteet hänen kuolinpesälleen, mutta hyvinvointikuntayhtymä lähetti myöhemmin laskun hänelle itselleen. Siis vainajalle.

Ei kai tuolla suurta merkitystä ole, mutta nostaa silti mieleen jonkinlaisen epäilyn Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tietojärjestelmien tasosta.

Puoli miljardia pataan, jos Soten tietojärjestelmät eivät valmistu ajoissa

Tänään julkaistussa Soten valinnanvapausmallin lakiesityksessä kerrotaan, että mikäli tietojärjestelmät eivät valmistu ajoissa, voi siitä aiheutua jopa 500 miljoonan euron lisäkustannukset manuaalisesta työstä. Yhdistettynä epärealistiseen aikatauluun, josta kerroin eilisessä blogissani, nousevat riskitasot niin suuriksi, ettei ainakaan yritysmaailmassa tällaista lähdettäisi edes tekemään.

Tuleeko Soten tietojärjestelmähankkeesta maailman nopein ja onnistunein?

Ennusmerkkien mukaan ei tule. Tietojärjestelmähanke vaikuttaisi perustuvan täydelliseen yltiöoptimismiin ja mielestäni se ei voi toteutua suunnitellusti. Lasse Lehtonen nosti mainiossa blogissaan esille yhtenä kompastuskivenä tietojärjestelmät. Koitin jonkin verran tutkia asiaa, vaikka tiedot ovatkin kovin epämääräisiä esimerkiksi aiheesta informaatiota jakavan alueuudistuksen sivuilla.

Kuka Kelan tietosuojaongelmien takana?

 

Kelan mukaan Tietosuoja estää tarvittavien perustietojen siirron kuntien tietojärjestelmistä Kelan tietojärjestelmiin! Siis mitä? Luulisi, että tietojärjestelmien yhteensovittaminen olisi ensimmäisiä suunnittelukohteita isossa hallinnon prosessien uudistamisesssa.

Jos nyt on käynyt näin mitä seuraakaan kun tietojärjestelmien tämäntasoinen "yhteensovittaminen" tuodaan SOTE uudistukseen , jossa ei puhutakaan enää julkisen sektorin sisäisestä hankkeesta vaan mukana ovat myös yksityiset toimijat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä