*

LasseLehtonen Syteen tai soteen

Kaikki blogit puheenaiheesta Julkinen hallinto

Räppärit rappiotaiteilijoina

Kuten olemme saaneet lukea historian opetuksista, niin "rappiotaiteilijoita" on syrjitty totalitaristisissa maissa julkisen vallan taholta. Hyvänä esimerkkinä toimii natsi-Saksa.

Mennäänpä kuitenkin Saksan asevelimaahan Suomeen. Syntilistalle ovat joutuneet ainakin Mikael Gabriel ja JVG. Asiaan voi tutustua alla.

--------------------------

Kantelu lähetetty 1.5.2016

Kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle

Tilastoja: meneekö Suomen taloudella hyvin vai huonosti?

Uutisten perusteella jää pinnallinen kuva Suomen taloudesta. Tässä kirjoituksessa kansalainen yrittää ymmärtää missä mennään. Ristiretki tilastojen sokkeloissa jatkuu.

 

Kilpailuttamisen ongelmat ovat lainsäädäntöä syvemmällä

Olen itse aikaisemmin kirjoittanut julkisten hankintojen kilpailuttamiseen liittyvistä ongelmista. Nyt KD:n kansanedustaja Sari Essayah on myös herännyt ongelmaan. Nykyinen tapa kilpailuttaa julkiset hankinnat aina kouluruuasta valtaviin rakennusprojekteihin asti lähinnä hintaa painottavilla kilpailutuksilla, on johtanut kulttuuriin, jossa hiljaisesti hyväksytään julkisten palveluiden, tuotteiden ja rakennusten tasaisesti heikkenevä laatu ja laskeva kotimaisuusaste.

 

Sijoittajan neuvon kautta tehoa julkiselle sektorille

Suomessa tehdään kansainvälisesti vertailtuna paljon organisaatiomuutoksia. Julkisella sektorilla nämä liittyvät usein viraston johdon muutoksiin. Toinen muutoksiin ajava tekijä on hiljalleen kasvanut hallintoihmisten ja erilaisten suunnittelijoiden määrän kasvu. Hyvä ja ahkera hallintoihminen on tietenkin aikaansaava ja millä muulla sen voisi osoittaa paremmin kuin kehittämällä organisaatiota.

Onko Suomi vitsi?

Talous takkuaa ennätyspitkää jaksoa. Hallitukset toisensa jälkeen vaahtoavat ulkomaisista investoinneista. Velkaa kertyy kuin kuraa syksyllä. Mitä tapahtuu käytännössä?

 

Sotesta

Soteuudistuksesta saatiin eilen tiistaina lisätietoa. Nokkapokkaa sen onnistumismahdollisuuksista on käyty ennen ja nyt jälkeen lisätietojen. Erityistä huolta on herättänyt sen julkisvetoisuus.

Päätös oli joka tapauksessa tehtävä. SoTe-uudistusta voidaan verrata merkittävään tuotekehityshankkeeseen yrityksessä. Yrityskään ei voi pitää tuotekehittelyä suunnittelupöydällä loputtomiin, vaan tuote on saatava markkinoille. Markkinoille vietyä tuotetta on mahdollisuus ryhtyä korjaamaan tulleen palautteen avulla.

Tylsä kirjoitus siitä, kuinka asiat tulisi hoitaa

Julkinen hallinto on kriisissä. Tarkastelua vain parin esimerkin ryydittämänä.

  1. Nuorisotakuu: viranomaiset patistettiin yhteistyöhön. Työttömien nuorten piti saada työ- tai opiskelupaikka kolmessa kuussa, mutta työttöminä heistä onkin yhä useampi. 
  2. Vanhusten palvelutaloille määrättiin minimimäärä hoitajia hoidettavia kohden.

Ei tarkastella itse tapauksia vaan ajattelua niiden takana.

 

Yksinkertaisuus on voimaa

Yhteiskunta on nykyään kovin monimutkainen. Edes vuosikymmeniä opiskellut lakimies ei tunne kaikkia suomalaisia sääteleviä lakeja. Lakeja toteuttavat EU:n ja valtion virastot ovat vielä monimutkaisempia. Tavallinen kansalainen ei tunne edes nimeltä Euroopassa ylintä valtaa pitäviä Neuvostoja, valtiollisen ja kunnallisen tason virastoista ja komiteoista puhumattakaan.

Toimiva julkinen it-palvelu: Maanmittauslaitoksen Kiinteistökaupan verkkopalvelu

Tuli ajankohtaiseksi järjestellä vaarivainaan hankkiman postimerkinkokoisen mökkitontin osaomistuksia. Kiinteistökauppaa tuntemattoman nuukan ihmisen on vaikea astua pankin tai välittäjän armoille laskuja maksamaan joten olikin tervetullut ystävältä saatu tieto: kaupat voi tehdä netissä.

Kaikilla kiinteistöllä on oma numerotunnus ja ne on omistajineen ja rasitteineen luetteloitu tietokantaan. Siinä mielessä ne ovat kuin pörssiosakkeiden arvo-osuuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä