LasseLehtonen Syteen tai soteen

Sote ja joulun henki

Hallintoylilääkäri nuokkui kotinsa työhuoneessa unen rajamailla välillä torkahdelleen. Joulu oli tulossa, mutta vielä piti saada muutama asia valmiiksi ennen pyhiä. Perhe valitti ainaista työsidonnaisuutta, mutta hallintoylilääkäri piti itse tärkeämpänä saada lausunnot, suunnitelmat ja selvitykset aikataulujen mukaisesti valmiiksi. Hallintoylilääkärin huone olikin täynnä valtavia paperipinoja eri aiheista. Hallituksen esitykset sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi keräsivät jo pölyä huoneen nurkassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan samasta aiheesta antamien mietintöjen muutaman sadan sivun paketti oli sekin päätynyt hyllyn päälle odottamaan viimeisiä lausuntokierroksia. Vielä pitäisi saada valmiiksi raportti erään yliopiston tutkimusvilppiepäilyistä ja pari päivitettyä toimintaohjetta sairaanhoitopiirille. Kello lähestyi puolta yötä ja hallintoylilääkärin silmät painuivat kiinni.

Hallintoylilääkäri havahtui huoneen ovelta kuuluvaan kolinaan. Ovella seisoi utuinen hahmo, joka muistutti hallintoylilääkärin jo edesmennyttä kansankoulun opettajaa. Kylmät väreet hiipivät hallintoylilääkärin selkäpiihin. ”Olen joulun henki ja näytän sinulle menneen, nykyisen ja tulevan joulusi”, hahmo sanoi. Yhtäkkiä hallintoylilääkäri huomasi olevansa lounaissuomalaisen terveyskeskuksen päivystyshuoneessa. Oli vuosi 1988. Nuori ja hoikka lääketieteen lisensiaatti söi päivystyshuoneessa perusterveydenhuollon kuntayhtymän tarjoamaa kinkkuvoileipää ja joulupuuroa. Hallintoylilääkäri tunnisti itsensä 30 vuotta nuorempana. Päivystämässä silloin niin kuin viitenä aikaisempanakin jouluna tuota ennen, hallintoylilääkäri ajatteli. Tuo terveyskeskus oli silloin maankuulu toimintamalleistaan. Hallintoylilääkäri muisteli kaiholla, kuinka terveyskeskuslääkäriä 80-luvulla arvostettiin. Mikä ihme oikein perusterveydenhuollossa sen jälkeen muuttui. ”Muistatko suuren laman” joulun henki sanoi. Hallintoylilääkäri muisti hyvin sen, miten yhtäkkiä 1990-luvun alussa oli lääkäreillekin vaikea saada töitä ja erikoistumispaikkoja karsittiin kovalla kädellä. Terveyskeskuksien rahoitus ei koskaan palannut ennalleen ja 90-luvun koulutusleikkausten jäljet näkyvät vieläkin lääkäripulana. No onneksi itse löysin itselleni muita töitä, hallintoylilääkäri ajatteli. ”Ajatteletko vain itseäsi”, moitti joulun henki.

Joulun hengen väri tummeni eikä se enää ollut yhtä läpinäkyvä, kuin aiemmin. Samassa hallintoylilääkäri huomasi olevansa Töölön sairaalan päivystyksessä Helsingissä. ”Näytän sinulle nyt, miltä joulu sairaalassasi näyttää”, joulun henki sanoi. Traumapäivystyksessä oli joulusta huolimatta täysi tohina. Enemmistö potilaista oli, kuten aina, juovuksissa. Vartijat pitivät pahiten remuavat potilaat järjestyksessä. Joukkoa täydensivät luitaan murtaneet ja valittavat vanhukset, sillä valkea joulu oli paitsi kaunis myös liukas. Onneksi olemme rakentamassa uutta sairaalaa tapaturmapotilaille, hallintoylilääkäri ajatteli, nykyisten päivystysten kapasiteetti ei alkuunkaan riitä pääkaupunkiseudun kasvavan väestön tarpeisiin. ”Luuletko tosiaan, että potilaiden kokemus tällaisesta meluista ja ruuhkaisesta päivystyksestä on hyvä”, joulun henki totesi. Onhan siinä parannettavaa, ajatteli hallintoylilääkäri, joka sai pöydälleen vuosittain runsaasti valituksia juuri päivystysten toiminnasta. Vain pari päivää aikaisemmin hallintoylilääkäri oli myös käynyt läpi raportin siitä, miten mm. traumapotilaiden pääsy jatkohoitoon oli vuonna 2018 huonontunut jatkohoitopaikkojen puutteen ja kuntoutuksen kapasiteettiongelmien takia.

Hengen väri muuttui yhä tummemmaksi ja sen ilme vihaisemmaksi. ”Mehän olemme kuitenkin jatkuvasti pyrkineet integroimaan sairaalan palveluja perusterveydenhuollon kanssa”, hallintoylilääkäri yritti selitellä. ”Näytän sinulle, mitä tapahtuu, jos ette siinä onnistu”, henki sanoi. Samassa hallintoylilääkäri huomasi olevansa Uuden Lastensairaalan jo ränsistyneessä aulassa. Aulan huonekalut olivat rikki ja selvästikään tilaa ei oltu vähään aika siivottu. Myös henkilökunta loisti poissaolollaan. ”Olet vuodessa 2048”, joulun henki sanoi. ”Mitä hienolle lastensairaalalle on tapahtunut”, ihmetteli hallintoylilääkäri, vaikka hän hyvin tiesi, että sairaalan käyttöiäksi lasketaan yleensä 30 vuotta. Joulun henki selitti tilannetta: ”Sote-uudistus alkoi vaikuttaa 2020-luvulla. Terveydenhuollon rahoitusta leikattiin ja kalliita hoitoja priorisoitiin kovalla kädellä. Suomalaiset varakkaat potilaat alkoivatkin hakeutua ulkomaille parempaan hoitoon. Erityisesti lapsille otettiin uusia vakuutuksia, jotka mahdollistivat hakeutumisen mm. Ruotsiin ja Viroon hoidettavaksi.” ”Mitä ihmettä”, hallintoylilääkäri ihmetteli, ”virolaiset lapsipotilaathan tulevat Suomeen hoitoon”. ”Virta kääntyi 2020-luvun lopulla”, henki vastasi, ”Viron alhaisempi veroaste ja nopea tunneliyhteys Tallinnan on siirtänyt osaavan työvoiman 2030-luvulla Suomenlahden eteläpuolelle. Suomen kolminkertainen verotus kunta-, maakunta- ja valtionveroineen ei innosta palkkatyön tekemisen Suomessa. Silti valtiontalous näyttää aikanaan valittujen kalliiden hallintomallien takia 2040-luvulla miinusta”. ”Maakuntien tilakeskus Oy alensi Uudesta Lastensairaalasta sen omistajalle maksettavia vuokria valtion kehysbudjettien edellyttämälle tasolle jo 2020-luvulla sekä leikkasi sairaalakiinteistön ylläpidon kustannuksia. Tämän jälkeen sairaala alkoi ränsistyä”, lisäsi henki kuin pisteenä i:n päälle. ”Muista mitä näit”, henki sanoi ja katosi.

Hallintoylilääkäri avasi silmiään työhuoneessaan, mutta joulun hengen viesti oli yhä hänen mielessään. ”Huomenna työnnän työt syrjään, soitan vanhemmilleni hyvän joulun toivotukset ja koristelen kuusen lasten kanssa”, hän ajatteli. ”Sitä ennen täytyy vielä varoittaa tuon huonon sote-uudistuksen haitoista”, pohti hän avaten samalla Uuden Suomen blogisivunsa.

---

Tämä blogi on mukaelma Charles Dickensin joulutarinasta (”A Christmas Carol”) vuodelta 1843. Dickensin tarinan jouluinen opetus on paitsi myötäelämisen ja auttamisen tärkeyden korostaminen, myös että asioihin ja epäkohtiin pitää yrittää vaikuttaa, kun vaikuttamisen aika on. Joulutarinan myötä toivotan sekä kaikille blogini lukijoille että terveydenhuollossa jouluna työskenteleville oikein rauhallista joulua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Lasse. Ei piruja pitäisi maalailla seinille, vaikka tilanne ei niin hyvältä näytäkään. Meneekö sote- ja maakuntauudistus vielä edes läpi nähtäneen ensi vuonna.

Siihen saakka hyvälle fiktiiviselle tarinan kertojalle ja omille rakkaille läheisille rauhallista joulua ja parempaa uutta vuotta. <3

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Siihen saakka hyvälle fiktiiviselle tarinan kertojalle ja ...". jne.

Onneksi Lasse Lehtonen ei ole tarinan kertojana tai muutenkaan henkilönä fiktiivinen. Tarina kyllä oli fiktiivinen, mutta Lehtonen on erittäin faktuaalinen ja uskottava niin kertojana kuin sotehankkeen vaikuttajahenkilönäkin. Kiitokset hänelle siitä merkittävästä informaatiosta, jota hän on US-blogikirjoituksissaan jakanut.

Hyvää joulua Vesa Levoselle ja Lasse Lehtoselle!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tarkoitin Markku juuri tuota, mutta tulikohan muotoiltua vastaus sen verran huonosti, että tuli tulkintaepäselvyyttä. Nyt olet sen kuitenkin korjannut. Hyvä näin.

Omastakin puolestani Hyvää joulua ja uutta vuotta sinulle myös Markku.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Lasse Lehtonen, laskujeni mukaan tämän vuoden 30. blogikirjoitus. Onnittelut siitä. Olisi hyvä tietää, kuinka suuri vaikutus niillä on ollut ja on tulevassa sotessa.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikesta huolimatta sinulle.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Traumakirurgit sentään tekevät kriittisiä töitään 24/7 itseään säästämättä ml. tiimi sekä ambulanssit ja helikopterit, pelastuslaitos ja poliisit. Vartijat joutuvat hölmöjen känniläisten kanssa pitämään aisoissa oikeita asioita. Hallintoylilääkäri on tällöin nukkumassa.

Stig Nordling

Loistava tarina Mr. Ebenezer Scrooge:sta. Toivottavasti tulevaisuuden henki on väärässä. Tehkäämme kaiken sen puolesta ettei toteudu!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset