Valinnanvapaudesta puoskarilakiin

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan ennakoidaan saavan mietintönsä valinnanvapauslaista valmiiksi 7.11.2018, minkä jälkeen sote-paketin arviointi palaa vielä kertaalleen perustuslakivaliokuntaan. Vaalien lähestyessä keskustelu potilaan valinnanvapauden ihanuudesta on kuitenkin kummasti vaimennut ja ministereitä myöten on huomattu, millaisia ongelmia palvelujen markkinointiin potilaalle voi liittyä. Ministeri Saarikko ilmoittikin julkisuuteen, että STM ryhtyy vielä tämän hallituskauden aikana valmistelemaan ns. puoskarilakia, jolla pyritään estämään vaaralliseksi arvioitujen uskomushoitojen tarjoamista kuluttajille.

Puoskarilakia on lääkärikunnan toimesta toivottu jo monen vuoden ajan. Viime kuukausien aikana julkisuuteen nousseet hopeaveden taikka syövyttävän mustan salvan käytön aiheuttamat ongelmat ovat saaneet ministeriön viimein ryhtymään tuumasta toimeen. Hopeavesi (kolloidinen hopea) on virallisesti tarkoitettu veden puhdistukseen vähän samaan tapaan kuin klooritabletit (jotka nekin ovat myrkyllisiä). Musta salva taas sisältää sinkkikloridia ja lumikki-uutetta ja syövyttää ihoa ja limakalvoja samoin kuin vaikka tukkeutuneen viemärin avaamiseen tarkoitettu Kodin Putkimies.

Puoskaroinnilla on pitkä historia ja merkittävä osa lääkintälainsäädäntöä on syntynyt puoskaroinnin kitkemiseksi. Apteekit ovat Suomessa 1600-luvulta luvun lopulta lähtien tarvinneet luvan juuri sen takia, että viranomaiset ovat voineet varmistaa sekä apteekkarin osaamisen että apteekissa myytävien tuotteiden asianmukaisuuden. Lääkärien virallinen valvonta on alkanut vuonna 1688, jolloin Ruotsin lääkärikollegio Collegium Medicum – nykyisen Valviran edeltäjä – sai tehtäväkseen lääkärien valvonnan. Sote-uudistus tosin uhkaa nyt lakkauttaa yli 300 vuotta toimineen terveydenhuollon erillisen valvontaelimen ja siirtää sen tehtävät Valtiovarainministeriön alaiselle keskusvirastolle. Suomesta tulisi näin maailman ensimmäinen maa, jossa rahaministeriö valvoo lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia. Tällaista edistyksellistä kokeilukulttuuria on nykyhallitus Suomenmaahan toivonut…

Puoskaroinnilla ja sen valvonnalla on siis pitkät juuret historiassa. Nykyäänkin puoskarointi, josta käytetään myös rinnakkaisnimeä ”vaihtoehtolääketiede” (vaikkei puoskaroinnilla ole tieteen kanssa mitään tekemistä), voi olla laajaa ja tuottoisaa liiketoimintaa. Lääkinnälliseen käyttöön tarkoitettujen tuotteiden lisäksi puoskarit voivat tarjota erilaisia terapiapalveluja taikka hyödyntää jotain sinänsä lääketieteessä hyväksyttyä hoitomuotoa (kuten hypnoosia), mutta käyttää sitä väärin (ks.  https://yle.fi/uutiset/3-10143946).

Puoskaroinnin yleistymisen syynä pidetään yleisesti sosiaalista mediaa ja sen kautta leviäviä uskomushoitoja. Sosiaalisessa mediassa on helppo esittää erilaisia väitteitä, jotka eivät perustu tutkimukselliseen näyttöön ja jotka eivät ole käyneet läpi minkäänlaista kriittistä arviointia. Oma vaikutuksensa on varmasti myös poliitikoilla, jotka ovat aiempaa enemmän halunneet tuoda esiin ja kuulla erilaisia ”kokemusasiantuntijoita” sen sijaan, että luottaisivat tutkittuun tietoon. Tällaisia kokemusasiantuntijoita löytyy aina kertomaan vaihtoehtohoitojen hyödyistä tai vaikkapa tuomaan esiin rokotevastaisia mielipiteitä. Lääketieteessä lähtökohtana on kuitenkin se, että yksittäisen (pätevänkin) asiantuntijan henkilökohtainen mielipide edustaa näytön heikointa tasoa ja vasta monin toisistaan riippumattomiin tutkimuksiin perustuva tieto tuo vahvaa näyttöä, johon hoidot voidaan perustaa.

Paitsi että puoskarointi on viime vuosina yleistynyt, on myös sen valvonta vaikeutunut. Valvonnan vaikeuden yhtenä syynä on globalisaatio sekä Suomen kuuluminen Euroopan yhteismarkkinoihin. Hopeaveden ja Mustan salvan kaltaisten myrkyllisten tuotteiden markkinoilta poissaaminen edellyttää käytännössä EU:n jäsenvaltioiden yhteistyötä, mikä on usein hidasta. Toinen syy ongelmiin on terveyspalvelujen ja hyvinvointipalvelujen sekoittuminen. Erilaisia hyvinvointivalmentajia on tarjolla paljon ja ulkopuolisen on vaikea arvioida, milloin palvelun tarjoaja ylittää osaamisalueensa taikka suorastaan manipuloi asiakastaan perusteettomilla terveysväitteillä (vaikkapa erilaisten ihmedieettien terveysvaikutuksista). Kolmas syy valvonnan vaikeuteen ovat valvontaviranomaisiin kohdistetut säästöt. Uskottava valvonta edellyttää, että niin Valviralla, kuluttajaviranomaisilla kuin poliisillakin on riittävät resurssit puuttua väärinkäytöksiin.

Puoskarilain laatiminen ei tule olemaan helppoa, koska sen valmistelijat joutuvat varmasti uskomushoitojen kannattajien painostuksen kohteeksi ja koska yhteismarkkinoita koskeva sääntely asettaa paljon käytännön rajoitteita lainsäädännölle. Itse ehdotan mallia, jossa vaaralliseksi arvioitujen tuotteiden osalta pidetään erillistä kieltolistaa, jota säännöllisesti päivitetään. Säännösmalli olisi samankaltainen, jota nyt sovelletaan muuntohuumeiden osalta. 

Keskustelu puoskarilaista tuo lopulta hyvin esiin markkinaehtoisiin terveyspalveluihin liittyvän keskeisen ongelman eli tiedollisen epätasapainon (informaatioasymmetrian) terveydenhuollon ammattilaisen ja potilaan välillä. Ongelma on ikivanha, sillä historia kertoo, että ensimmäinen Kiinan keisari Qin Shi Huang (terrakotta-armeijan luoja) kuoli elohopeamyrkytykseen uskottuaan puoskareita/alkemistejä, jotka olivat väittäneet elohopean nauttimisen tuovan keisarille ikuisen elämän. Historia ei kerro, mitä noille puoskareille tapahtui, mutta rangaistus ensimmäisen keisarin tappaneesta puoskaroinnista oli todennäköisesti kovempi kuin mitä Suomen nykylainsäädäntö vaarallisille puoskareille langettaa.

LasseLehtonen
Kokoomus Espoo

Toimin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtajana ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professorina. Olen osallistunut terveydenhuollon kehittämiseen mm. Sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa sote-uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tuen asiantuntijaryhmässä sekä Euroopan unionin komission eurooppalaisen terveydenhuollon kehittämisen asiantuntijaryhmässä (EXPH). Jaan tässä blogissa tietoa ja omia ajatuksiani suomalaisen terveydenhuollon tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu