LasseLehtonen Syteen tai soteen

Joulun sotesatu

Tämä tarina on – muillekin kuin sote-valmistelijoille – ahdistava, eikä sitä alkuperäistarinan ikärajaa noudattaen suositella alle 6-vuotialle.

 

Pieni sotetyttö tarpoi Helsingin loskaisia katuja. Viestintätoimistossa työskentelevä isä oli antanut hänelle monta pakkaa tulitikkuaskeja jaettavaksi. Viestintätoimistossa oli tuumattu, että jouluna, kun ihmiset polttavat kynttilöitä, olisivat tulitikut hyvä mainoslahja. Askeissa oli suuren lääkäriasemaketjun mainoksia. ”Anna aski terveen ja varakkaan näköisille ihmisille ja kerro heille lääkäriaseman laadukkaista palveluista, että menisivät sinne joulun jälkeen itseään hoidattamaan”, oli isä ohjeistanut. ”Äläkä tule takaisin, ennen kuin kaikki askit on jaettu”.

Sotetyttöä paleli. Hän oli jakanut tikkuaskejaan ja monta tuntia, mutta paljon askeja oli vielä jaettavana. Kylmä tuuli puhalsi ja taivaalta satoi märkää lunta. Tytön hiukset ja kengät olivat jo aivan märät. Tyttö saapui harmaan rakennuksen eteen, jonka ulko-oven edessä oli pieni katos. Katoksen päällä oli kyltti ”Terveyskeskus”. Sotetyttö hiipi katoksen alle ja ajatteli, ettei kukaan huomaisi, jos hän lämmittelisi sen suojassa hetkisen. Tyttö otti askinipustaan päällimmäisen. Sen kannessa luki ”Turvaamme sinulle lähipalvelut” ja sytytti tulitikun. Tulitikun valo valaisi ovisyvennystä ja oven lasin läpi näytti kuin terveyskeskuksen aula olisi ollut täynnä ihmisiä. Lapset leikkivät leluilla samalla, kun lempeän näköinen sairaanhoitaja keskusteli vanhempien kanssa. Sotetyttö sytytti tikun toisensa jälkeen, kunnes oven avaus sammutti liekin. ”Mitä sinä täällä norkoilet”, kysyi vihaisen näköinen vartija. ”Tämä terveyskeskus suljettiin, kun kaupunginosan terveyspalvelut ulkoistettiin. Mene niiden asemalle keskustaan hoidattamaan itseäsi”.

Sotetyttö pelästyi ja jatkoi matkaansa. Häntä vilutti yhä pahemmin. Keskustaan oli monen kilometrin matka. Viimein tyttö saapui suuren kauppakeskuksen luo, jonka vieressä lääkäriaseman toimipiste sijaitsi. Rakennus oli hieno ja sen lasiset liukuovet välkehtivät jouluvalojen loisteessa. Kiireisen näköisiä ihmisiä kulki ovesta ulos ja sisään. ”Lepään tässä hetken ja lämmittelen sormiani”, ajatteli sotetyttö ja otti taas tikkuaskin nipustaan. Siinä luki ”Hyvä palvelusaatavuus kaikille potilasryhmille”. Sotetyttö sytytti tikun ja sen valossa näytti, että lasioven takana olisi monenlaisia ihmisiä: nuoria ja vanhoja, rullatuolissa istuvia ja reippaasti itse liikkuvia, räsyisiä päihdepotilaita sekä hienosti pukeutuneita rouvia. Tyttö sytytti tikun toisensa jälkeen. Kylmä tuuli tunki silti luihin ja ytimiin. Kun viimeinen tikku oli sytytetty, tuli Valtiovarainministeriön rakennuksen suunnasta kylmä tuulenpuuska, joka sammutti tikun. Tytön korviin tuuli suhisteli sanoja: kessstävyys, kussstannus, sssäästö, kessstävyys, kusssstannus, sssäästö…

Paleleva sotetyttö astui sisään lääkäriaseman aulaan. Sisällä oli hyvin pukeutuneita miehiä ja naisia, jotka lukivat aikakauslehtiä ja joivat virvokkeita. Vastaanottotiskin takana istui tehokkaan näköinen virkailija, joka sotetytön nähtyään kysyi heti, kenelle lääkärille tyttö oli ajan varannut. Tytön oli pakko todeta, ettei hän ollut varannut aikaa, mutta että häntä vilutti ja heikotti. Virkailija katsoi tyttöä tiukasti: ”Meillä on täysin digitalisoidut palvelut. Jos haluat ajan, tee nettivaraus”. Minulla ei ole kännykkää mukana, kertoi sotetyttö. ”No, voit hakeutua sairaalan päivystykseen”, virkailija tokaisi.

Sotetyttö jatkoi matkaansa lumisateessa. Sairaalan päivystys oli parin kilometrin päässä. Sinne saavuttuaan tyttö oli kovasti väsynyt ja varpaat aivan jäässä. Tyttö ei edes jaksanut kävellä mäkeä ylös päivystyksen ovelle, vaan pysähtyi ja sytytti jälleen tikun päällimmäisestä tikkuaskista. Askissa luki ”Laadukkaita palveluja kaikkina vuorokauden aikoina”. Tikun valossa päivystyskin näytti kotoisalle. Valot loistivat ikkunoista ja kotiutuvat potilaat hymyilivät tyytyväisinä. Samalla tytön ohi ajoi kuitenkin perintätoimiston pakettiauto, joka roiskutti loskaa tytön päälle niin, että tikku sammui. Auton kyljessä luki ”Tehokasta asiakasmaksujen perintää”.

Tyttö pinnisti voimansa ja käveli mäen ylös. Päivystyksen ovella triage-hoitaja otti tytön vastaan. Hän katso märkää tyttöä ja kysyi, ”Onko sinulle rintakipua, hengitysvaikeuksia taikka kovaa kuumetta?” ”Ei minulla ole, mutta viluttaa kovin”, vastasi sotetyttö. ”Meillä on pula lääkäreistä, kun ne ovat siirtyneet lääkäriketjujen palvelukseen. Voimme nyt hoitaa vain kiireisimmät potilaat. Varaa aika muualle”, virkailija tokaisi.

Sotetyttö käveli ulos päivystyksestä. Hän jaksoi juuri ja juuri sairaalan parkkipaikalle asti, pysähtyi sitten ja sytytti tulitikun. Sen valossa näytti, kuin tytön jo edesmennyt isoäiti olisi tullut tyttöä lohduttamaan. ”Voi tyttö parka. Tule mummin syliin lämmittelemään”, kuuli sotetyttö isoäidin sanovan. Isoäiti oli kertonut sotetytölle lapsena satuja siitä, kuinka Suomessa oli mummin nuoruuden aikana ollut laadukas, riittävästi resursoitu ja tasa-arvoinen terveydenhuoltojärjestelmä. Tulen hiipuessa isoäiti näytti katoavan, jolloin tyttö sytytti kaikki jäljellä olevat tikut palamaan. Niiden valossa isoäiti näytti olevan aivan lähellä ja sotetyttö tunsi mummin lämpimät kädet ympärillään. Tulen sammuessa sotetyttö kuitenkin makasi kuolleena parkkipaikan roskakatoksen vieressä lumen sataessa hänen päälleen.

Aamulla huoltoyhtiön miehet löysivät kuolleen sotetytön, jolla oli kaunis hymy huulillaan. Kaikki päivystyksessä olivat tytön kohtalosta kovin pahoillaan. Myös lehdet kirjoittivat tragediasta. Niinpä ministeriö määräsi perustettavaksi työryhmän selvittämään sitä, miten jatkossa varmistetaan, että kaikilla yksin liikkuvilla lapsilla on varmasti kännykkä mukanaan digitaalisen lastensuojelun asiakassuunnitelmapyynnön tekemiseksi kiireellisenä.

* * *

Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on kehittynyt paljon siitä, kun H.C. Andersen kirjoitti aikansa sosiaalisia epäkohtia kritisoivan sadun vuonna 1845. Silti sote-uudistuksessa vuonna 2018 yritetään yhä ratkaista samoja ongelmia: lastensuojelun toteuttamista, yhdenvertaisten palvelujen turvaamista sekä estettävissä olevia kuolemia. Näistä soten kesto-ongelmista huolimatta toivon kaikille blogini lukijoille rauhallista ja armorikasta joulujuhlaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Sotesopan keittäjät ovat itsekkäitä omiensa edun ajajia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Sote-tytöille ja pojille" taitaa käydä juuri noin kuten sadussa kerrottiin.

Irja Röntynen

Marja-Liisa Kalkela: Toivot tietysti, ettei tämäkään Hallitus saisi Sotea valmiiksi, kun edellinen hallitus ei saanut mitään aikaan!
Vai saiko? Sotea on väännetty ainakin 15 vuotta. Tiedän Järvi-Suomessa paikkakuntia, joihin on saatava Sotea aikaan!
Mehiläistä siellä ei tarvita!

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Erinomaisesti hypesanat ja kansalaisen karun arki erottuvat kirjoituksessa toisistaan.
Lisää digitalisaatiota sairaaloihin ja julkiselle sektorille; niinpä niin.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Aikuisten välinpitämättömyys ja sokea usko vahingollisiin "terveystuotteisiin" vahingoittaa ensisijaisesti lapsia.

"Pohjanmaalla ter­veys­ka­pi­na: Lapsia ei rokoteta, juodaan hopeavettä, tehdään tuulivoimasopimuksia, ei seurata sykettä synnytyksessä.."

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pohjanmaalla-...

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Tämä olikin personoitu satu Orpolle, Risikolle, Rädylle ja Männistölle jne.
Ehkä myös muutamalle pörssiterveys yrityksen omistajalle ja toimitusjohtajalle.
Hyvin visionäärinen satu sote sotkun jälkeisestä reaalielämästä.

Käyttäjän HeikkiYlstalo kuva
Heikki Ylöstalo

Hallintoylilääkäri odottaa vissin Joulupukin korjaavan kaikki nykyiset ja tulevat vaikeudet. Odottaisi joskus konkreettisia parannusehdotuksia.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Sekä me, yleisö ja palvelujen käyttäjät, olemme yksityiskohtaisesti ja usein esittäneet muualla erinomaiseksi todettuja ratkaisuja tehosta julkista ja jakaa yksityinen oikein. Hallintoylilääkäri on kyllä samanlaisia ajatuksia tuonut esiin. Myös usein.
Kannattaisi joskus lukea myös, eikä vain tuottaa subjektiivisiä käsityksiä.

Viisauden alku on vetää täysin pois nykyinen sote- ja maakuntahallinto soppa ja aloittaa ihan alusta kuunnellen sekä palvelujen tarvitsijoita, hallinto ylilääkäreitä ja katsella Skandinavian ulkopuolisia malleja paitsi USA mallia, mikä on kaiken sopan juuri ja pahanteko suuri!

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Tiedä häntä vaikka joulupukki vielä vaikeudet korjaisikin. Kun hallituksen jo päätösvaiheessa oleva esitys sote-palvelujen järjestämiseksi uhkaa johtaa sodan jälkeen suurimpaan katastrofiin, on ensisijaista osoittaa mitä ongelmia siinä on.

On kyllä totta, että vaihtoehtojakin pitäisi osoittaa, mutta valmisteluvaiheen aikana oppositiopuolueet ovat olleet siihen kykenemättömiä. Näin ollen muutamat asiantuntijat ovat joutuneet asettumaan sote-opposition kärjeksi. Se on ilahduttavaa, koska vaarana on, että he saavat tuntea sen tavalla tai toisella omissa nahoissaan.

Koska valta on hallituksella, pelkkä narina yksityiskohdista ei riitä vaan pitäisi olla sen esittämää mallia olennaisesti parempi vaihtoehto. Tehtävä ei ole helppo, koska sote-suunnitteluun on todennäköisesti jo käytetty kymmeniä miljoonia euroja. Eli siinä on Daavid Goljatia vastassa. Toisaalta tehtävää helpottavat hallituksen mallin niin ilmiselvät heikkoudet, ettei kukaan sitä kokonaisuudessaan kannata. Se onkin todellisuudessa pelkkä poliittisesti tarkoituksenmukainen illuusio, jonka pinta on vain kuorrutettu terveyspoliittisin tavoittein. Toivottavasti uusi vuosi on niin hyvä, että vaihtoehtoja vielä löytyy kansalaisten, eikä vain hallituspuolueiden, parhaaksi.

Irja Röntynen

Marja-Liisa Kalkela: Toivot tietysti ettei tämäkään hallitus saa sitä aikaan kun edellinen hallitus EI Saanut MITÄÄN aikaan.
Toivon, että olet Suomen HUONOIN Ennustajaeukko!

Käyttäjän PontusJanKristianSderblom kuva
Pontus Söderblom

Juuri näin pelkään sotesopassa käyvän. Tämä on tehty isojen toimijoiden pusineksen turvaamiseksi ja samalla omistajien laarien täyttämiseksi!
Kansa maksaa ja kärsii uudistuksesta, siksi torppaisin tuon!

Käyttäjän MarkkuPudas kuva
Markku Pudas

Kirjoittaja sivuuttaa sujuvasti oman ammattikuntansa roolin sotesopassa. Lääkäriliitto onnistuu pitämään lääkärien koukutuksen määrän alhaalla, eikä lääkäripula lopu. Ammattitaitoiset lääkärit kiertävät sairaaloiden välillä poimien vastaanotoillaan rusinat pullasta. Näillä ja monilla muilla keinoilla kustannukset saadaan pidettyä korkeina. Tämä on poliitikkojen syytä siinä mielessä, että lääkäreille on annettu liikaa hallinnollista valtaa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

...lääkäreille on annettu liikaa hallinnollista valtaa.... (Markku Pudas).

Pitää valitettavasti paikkansa.

Korpit eivät korppien silmiä noki ja pukit ovat huonoja kaalimaan vartijoita.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Väärien puheiden ja sormella osoittelun maailmassa ei ole lämmintä sydäntä, ei täällä avata sydäntä nälkäiselle ja yksinäiselle, ellei siitä saa vähintäänkin mainetta ja mammonaa, niin ... me ajamme omaa etuamme vuoden kaikkina päivinä ja puuhaamme ja puhumme joutavia, turvaudumme olemattomaan ja puheissamme ei ole perää ja pimeässä kielemme kuiskii pelosta...koska meidän ajatuksemme ovat tuhon ja vääryyden ajatuksia ja mutkikkailta poluiltamme ei löydy rauhaa, niillä poluilla rauha on tuntematon, sillä ihmisen poluilla puheet rauhasta, ovat vain väline omien etujen saavuttamiseksi .. ja nyt vielä joukkoon on liitettävä ihmisen terveys ...

... ja lopuksi Jochen Hörischin sanoin: " raha ei modernina aikana vain ikään kuin asetu uskonnon rinnalle vaan ottaa sen paikan ontosemilogisena, viimeisiä totuuksia välittävänä järjestelmänä ", valitettavasti sillä raha pettää aina ... mutta sen kumartajia kyllä tässä maassa riittää

Irja Röntynen

Marja-Liisa Kalkela: Tarkoitatko, että.Hallituksen pitäisi jättää tuo sote kesken, kun on kuitenkin jo päästy pitkälle?
Olisiko se parempi, että edellisen hallituksen kaltainen hallitus yrittäisi tehdä uutta Sotea, kun eivät saanet viime hallituksessa mitään aikaan? Vai saivatko?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kiitos Lasse Lehtoselle riipaisevasta H.C.Andersen -tyylisestä sotesadusta.

Kaukana on jo vuosi 1972, jolloin mainio kansanterveyslaki tuli voimaan. Vaikka laissa varmasti oli puutteitakin, oli se kuitenkin selkeydessään ja kattavuudessaan varsinainen hyvinvointiyhteiskunnan tukipilari; yksi niistä. Kunnallisista terveyskeskuksista tuli koko väestön kattava kansallinen terveydenhuollon palveluverkosto.

Vähitellen onnistui yksityinen sektori saattamaan terveyskeskukset puolustusasemiin. Ensimmäisten agressiivisten lääkäriyhtiöiden (MedOne, Mediverkko etc.) virittäessä houkutusverkkojaan tk-lääkärit alkoivat äänestää jaloillaan siirtyen vähitellen terveydenhuollon bisneksen piiriin parempien tienestien perässä.

Lääkäripula terveyskeskuksiin aikaansaatiin lupaamalla yksityissektorilla joustavat työsuhteet ja paremmat ansiot. Kunnallisen tk-lääkärin työ leimattiin halvaksi II-luokan toiminnaksi, jota kunnon medisiinarien kuului likimain hävetä. Lääkärien masinoimat terveysfirmat imuroivat julkissektorilta lääkäreitä ja kuppasivat säälimättä kuntia ja kuntayhtymiä. Lääkärifirmat tekivät täsmäiskuja hyvin tuntemansa terveyskeskussysteemin arimpiin kohtiin. Niinpä terveyskeskusjärjestelmä oli 10-15 vuodessa rampautettu markkinavoimien hyökkäyksen tuloksena.

Sen jälkeen ja sen johdosta meillä onkin hämmennetty vuosikaudet sotesoppaa puolueista loikanneitten markkinalobbareiden ja yhä voimistuvien terveysfirmojen heilutellessa tahtipuikkoja. 'Tulitikkuasiakkaan' asema on koko ajan käynyt viluisemmaksi. Ketään ei enää oikeasti kiinnosta palvelujen kattavuus ja saatavuus; ei ainakaan pienituloisten ja moniongelmaisten kansalaisten tapauksessa.

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Juuri näin voi käydä, kuin Lasse kuvailee, mutta eikö hallituksen äskeinen päätös olla ottamatta erikoissairaanhoitoa valinnanvapauden piiriin pykälän 24 muotoisena, tuo valoa tunnelin päähän.Pykälä 24 on kokonaan poistettava, koska se lupaa sellaisia etuja asiakkaille, joita nyt ei ole. Tulee liian kalliiksi.
Nyt on vielä korjattava opetuksen ja tutkimuksen sisällyttäminen kaikkien tuottajien budjettiin ja vaadittava, että se toteutuu uudessa järjestelmässä parempana kuin nykyisin.
Kapitaatiorahoitus perusterv hoidossa on vielä mietittävä tarkemmin.
Hallitus huomasi ajoissa, että terveysyritykset yrittivät "suurta puhallusta" eli siirtää suurin osa erikoissairaanhoidosta itselleen, vaikka heillä ei ole mitään edellytyksiä tehdä sitä työtä. Heillä ei ole henkilöstöä, ei opetusta, ei tutkimusta eikä edes tiloja.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Yksityinen terveydenhuolto on ihan ok, jos se aidosti ja tasavertaisesti kilpailee julkisen kanssa. Nythän asiat ovat menossa siihen suuntaan, että yksityinen on saamassa etuja ja julkinen rajoitteita.

Tasapuolisuuden toteutumisessa kapitaatiokorvaus on varsin ratkaiseva tekijä. Jos sen suuruus määritellään yritysten katetoiveiden mukaisesti, markkinoinnin avulla yritykset todennäköisesti vetävät pidemmän korren.

Jos taas korvaus määritellään julkisen puolen todellisten kustannusten mukaan, julkinen terveydenhuolto todennäköisesti pitäisi asemansa ja yksityiselle päätyisivät ne, jotka haluavat laajempaa valinnanvapautta tai erikoiskohtelua.

Kapitaatiomaksun käyttö ei edistä kilpailua vaan sitoo potilaat pitkäksi aikaa samaan palveluntarjoajaan. Joka suhteessa pidemmälle menevä valinnanvapaus voidaan saavuttaa, jos raha kulkisi aina potilaan kautta. Silloin yritykset joutuisivat kilpailemaan asiakkaista keskenään joka hetki. Samalla tavoin joutuisivat kilpailemaan keskenään julkisen terveydenhuollon yksiköt.

Julkisella puolella raha kulkisi verojen kautta, jolloin käyntimaksuja ei olisi. Yksityistä terveydenhuoltoa käyttävät kansalaiset saisivat julkisen puolen kansalaisten mediaanikustannuksen suuruisen terveyskuluvähennyksen tuloistaan ja maksaisivat terveydenhoitonsa itse. Näin menetellen yrityksille ei jäisi mitään kapitaatiomaksuun liittyviä keinottelumahdollisuuksia ja yksityinen sekä julkinen puoli saisivat saman rahakorvauksen henkilöä kohden. Taloudellinen tasapuolisuus olisi taattu ja todellinen kilpailukyky ratkaisisi.

Verotuksen kautta tapahtuva kustannusten kattaminen olisi siinäkin mielessä julkiselle puolelle tasapuolinen, että silloin se voisi käyttää myös etuja, joita yksityisellä puolella ei ole. Esimerkiksi terveydenhuollon kustannusten kattaminen verotuksen avulla hävittäisi laskutus- ja korvausbyrokratian kokonaan. Jo tämä yksi ainoa etu olisi miljardiluokkaa vuodessa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Todella hienosti värkätty nykyaikainen satu alkuperäisestä. Tykkäsin alkuperäisestä ja se ei oikein istunut nykyaikaan.

Hyvää alkanutta joulua ja tulevaa uutta vuotta blogistille!

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Hallintoyliläkäri ja professori Lasse Lehtonen ansaitsisi sotekirjoituksillaan varmasti korkean luokan ansiomitalin. Ajan kulukseni laskin Lehtosen kirjoittaneen yksin Uuden Suomen puheenvuoroon kuluvan vuoden huhti-joulukuun aikana sotesta kaikkiaan 36 melko pitkää mielipidekirjoitusta. Kaikkia en ole jaksanut lukea, mutta ne mitkä olen lukenut ovat sisältäneet ankaraa kritiikkiä uudistusta kohtaan. Voi vain arvailla, ovatko kirjoitukset vaikuttaneet millään tavoin soten valmistelun etenemiseen. Ihmettelen, eikö Lehtonen ole löytänyt mitään myönteistä nyt yli kymmenen vuotta kestäneen ja maltaita maksaneen sote-uudistuksen valmistumisesta.
Joulun aika herkisti ilmeisesti Lehtosen mielen, koska aattona kirjoitettu tunteisiin vetoava sotesatu oli tyyliltään erittäin poikkeava aikaisempiin kirjoituksiin verrattuna. Sadun sisältö jatkoi kuitenkin Lehtosen kriittistä suhtautumista hallituksen aikaansaamaan soteratkaisuun.
Voisiko Lehtonen kertoa, kuinka paljon edustamansa sairaanhoitopiiri on joutunut ostamaan yksityisiltä terveysfirmoilta erityissairaanhoidon palveluja potilaiden 6 kuukauden hoitotakuuajan turvaamiseksi vaikkapa kolmen viimeisen vuoden aikana ja mikäli palveluja on ostettu, kuinka paljon ne ovat maksaneet. Kiinnostaisi myöskin tietää, jos soten valinnanvapaus toteutuu suunnitellulla tavalla, miten se vaikuttaa terveydenhoidon kustannuksiin nykytilaan verrattuna. Toivottavasti vastaus ei ole, jokainen voi etsiä ne sairaanhoitopiirin vuosikertomuksesta tai tilinpäätöksestä.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Sote-esityksen arvostelun arvostelu on täysin tarpeetonta, sillä epäkohtien esille nostaminen on ansiokasta eikä suinkaan sopimatonta. Ei ole myöskään mitään syytä tasapainottaa arvostelua esittämällä sen kohteesta vastaavasti joitakin hyviä puolia.Itse kukin voi miettiä kumpi vie sote-uudistusta asiallisesti paremmin eteenpäin: kritisoiminen vai kehuminen?

Itse en kyllä myöskään keksi mitä maininnan arvoisia hyviä puolia hallituksen esityksessä olisi. Ei missään tapauksessa riitä, että esitys on saatu "valmiiksi". Terveydenhuollon kannalta se ei ratkaise ainuttakaan ongelmaa, mutta synnyttää kyllä joukon uusia. Pelkkä uudistuksen vieminen hallituksen "maaliin" ei siis riitä alkuunkaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tulee olemaan mielenkiintoista kuulla nykyisten sote-päättäjien selitykset senjälkeen kun terveydenhuoltomme on kriisiytynyt ja kustannukset kasvaneet.

Pekka Pylkkönen

Olen hämilläni. Oliko tämä satu vai asiantuntijakirjoitus?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Olikohan selkokieltä, josta pitää lukea myös rivien välit. Ehkä se lamppu siitä syttyisi valaisemaan De Soton kohtaloa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@22. Tämä blogi on ns. ->ratakiskosta kyhätty lankaesimerkki<- väännettyä kirjoitusta eräästä satukirjasta.

Koska ihmiset eivät aina ymmärrä lukemaansa, niin sitten on pakko kyhätä sellainen lankaesimerkki, jotta viesti menisi perille, notta mitä sitten tapahtuisi loppupeleissä.

Jotenkin tuntuu, että ihmisillä ei joko ole empatiaa yhtään vaan se oma etu on tärkein taikka ollaan ymmärtävinään. Occamin partaveitsikään ei tunnu tehoavan päättäjiin tai mitkään keinot.

Pekka Pylkkönen

En tiedä mutta itse olen törmännyt vain julkisella puolella siihen että aikaa ei saa varattua paikan päältä vaan pitää mennä muualle soittamaan. Ainakin työkkärissä lienee vielä sama ihanuus käytössä?

Onhan tuo nyt melkoista että sotevaikuttaja sortuu dramatisoituihin satuihin osallistuessaan keskusteluun. Mutta jos se teihin uppoaa niin.. paska juttu.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #28

Pitää ymmärtää, että sote-uudistuksen maaliin viennissä satuilusta on tullut tapa. Lehtosen tapaus poikkeaa muista, koska siinä rehellisesti kerrotaan, että kyseessä on satu. Tarkoitus oli siis herättää.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kiitos.
Häijyn kaunis satu, sopivilla väreillä tuettuna.

Hallitus kaatuu omaan keskeneräiseen, toteutuskelvottomaan sotesohjoonsa, ellei hallitus tee välittömästi radikaalia ratkaisua.

Mikäli hallitus ajaa katsastuskelvottoman De Soten läpi, niin seuraava hallitus tekee Trumpit ja De Sote ajetaan romikselle.

Hallitus on höveli ja miettiköön, kuinka moneksi vaalikaudeksi haluavat täydelliseen omaan poliittiseen ansaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset