LasseLehtonen Syteen tai soteen

Rupla, markka, euro, Bitcoin ja asiakasseteli

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin delegaatio vieraili syyskuun ensimmäisellä viikolla Pietarissa tiivistämässä lähialueyhteistyötään paikallisten terveydenhuoltoviranomaisten kanssa. Matka toi monia muistoja mieleen. Ennen Neuvostoliiton hajoamista ehdin olla pari vuotta mukana bilateraalikauppaa tekemässä. Kun öljyn hinta nousi, osti Neuvostoliitto Suomesta lääkkeitä, vaatteita ja laivoja. Tavaranvaihtopöytäkirjan saldo määritti sen, kuinka suuren määrän ja millä hinnalla suomalaisia tuotteita Neuvostoliittoon vietiin. Tavaranvaihtopöytäkirjan abstraktit luvut olivat 1980-luvun virtuaalivaluuttaa.

Keskeiseksi osaksi Sipilän hallituksen sote-uudistuksen valinnanvapautta näyttää muodostuvan asiakassetelin käytön lisääminen. Eräät havainnoijat ovat myös soten asiakassetelin ehtineet leimata virtuaalivaluutaksi. Sitähän se tavallaan onkin – maakunnan antama tietojärjestelmämerkintä muuttuisi sote-palvelun tuottajan tietojärjestelmään saavuttuaan ehdolliseksi varallisuudeksi. Jaettavana on merkittävä määrä veronmaksajien rahaa. Nykyisin sote-menot ovat n. 19 mrd euroa, josta hallituksen tavoitteena on ollut siirtää 2,8 mrd euroa suoran valinnan palveluina yksityisen sektorin hoidettavaksi, 1,6 mrd euroa hoidettavaksi asiakassetelillä ja 1,4 mrd henkilökohtaisella budjetilla. Sipilän hallituksen poliittisten linjausten mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon luonnolliselta kasvu-uralta vähennetään kehysbudjetoinnin avulla 3 mrd euroa. Sote-menot olisivat näilläkin tavoitteilla vuonna 2028 n. 24 mrd euroa.

Asiakassetelin käyttöön liittyy samanlaisia haasteita kuin muihinkin virtuaalivaluuttoihin. Asiakassetelijärjestelmän tulee olla siten suljettu, että sinne ei Bitcoinin tapaan ”louhita” lisää rahaa. Toisaalta sote-palvelun tuottajan on voitava muuttaa sen omiin järjestelmiin tuotu virtuaalivalutta vaihtokelpoiseksi valuutaksi. Perusajatuksena sote-uudistuksessa on ollut, että asiakassetelien valuutanvaihdossa maakunnilla on monopoli, jossa ne määräävät asiakassetelin kurssin ja varmistavat, että valuutanvaihtoa yrittävällä sote-yrityksellä on oikeus soten virtuaalivaluuttaa vaihtaa oikeaksi rahaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maakunta jotenkin varmistaa, että asiakassetelillä on tuotettu juuri se palvelu, jota varten asiakasseteli on annettu.

On monella tavalla vaikea arvioida, miten asiakassetelit oikeasti markkinoilla käyttäytyisivät. Kuten Neuvostoajan valuutanvaihtajien aikaan, voisi asiakassetelin sote-yritykselle antava henkilö vetää välistä eli edellyttää siivua itselleen. Mahdollisuuksia tähän on monia: bonusohjelman alennus, joka siirtyy myöhemmin rahana omalle tilille, sote-palveluun liittyvä tavaraetuus (vaikkapa hammashoidon tuotteina hammaslääkäripalvelujen käyttäjälle) taikka asiakasseteliin liittyvä lisäpalvelu. Oleellista kuitenkin on havaita, että kun sote-palvelun tuottajalla on kiinnostusta saada asiakassetelin haltija asiakkaakseen, on yksi keino tavoitteen toteuttamiseksi antaa rahanarvoinen etuus asiakassetelin tuojalle. Tilanne ei mitenkään poikkea vähittäiskaupan bonuksista taikka lentoyhtiöiden pisteistä.

Sote-yrityksen kannalta asiakassetelit taseessa jouduttaneen arvottamaan vähäisempään arvoon, kuin mikä on asiakassetelien nimellinen arvo, koska niihin liittyy jonkinasteinen riski sen suhteen, että maakunta ei suostu asiakasseteliä sen nimellisarvosta lunastamaan. Lisäksi asiakassetelien vaihdosta vaihtokelpoiseksi valuutaksi liittyy transaktiokustannuksia. Sote-yritykselle voikin olla edullista myydä asiakassetelisaatavansa esimerkiksi erilliselle asiakassetelipankille, joka sitten asioi maakunnan kanssa. Käytännössä asiakassetelisaatavien myyntihinnan täytyy olla sen verran alhainen, että myös asiakassetelipankki saa oman katteensa.

Kuten monessa muussakin suomalaisessa uudistuksessa, ei asiakassetelien laajamittaisen käyttöönoton vaikutuksia ole Suomessa kovin syvällisesti pohdittu, mitä yllä mainitut ajatusrakennelmat osoittavat. On aivan eri asia antaa yksittäisessä kunnassa maksusitoumuksen kaltaisia palvelusetelejä kotiapua tarvitseville henkilöille, kuin edellyttää parin miljardin euron rahasumman liikuttamista valtakunnallisesti sote-asiakassetelijärjestelmissä. On kuitenkin lohdullista, että toistaiseksi ei ole olemassa sellaista virtuaalivaluutan järjestelmää, jossa laajamittainen asiakasetelien käyttöönotto voitaisiin Sipilän hallituskaudella toteuttaa. Jotkut poliitikot ovat kuuluttaneet paluuta markka-aikaan. Leikillään voikin asiakassetelien virtuaalivaluutan tilalle ehdottaa markan käyttöönottoa fyysisenä sote-valuuttana, jota asiakkaat sitten toisivat sote-palvelujen tuottajille. Huomattavasti helpompaa sotessa olisi toteuttaa valinnanvapaus ja yksityissektorin laskutus euromääräisenä sairausvakuutusjärjestelmän kautta, eikä yrittää luoda sosiaali- ja terveydenhuoltoon erillistä virtuaalivaluutan järjestelmää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Bitcoin toimii Proof of Work -periaattella, eli sitä louhitaan ja louhituista lohkoista maksetaan lohkopalkkio.

On olemassa useita Proof of Stake-valuuttoja, joiden ominaisuutena on se, että kaikki "poletit" on jaettu heti kättelyssä eikä lohkopalkkoita jaeta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eikö nämä setelit pitäisi jakaa henkilökohtaisina, niin että se jolle ne on osoitettu voivat sitten käyttää ne miten haluaa ja kenties vaihtaa takaisin rahaksi, mutta muille ne olisivat täysin arvottomia.

En ymmärrä miksi tähän pitäisi luoda uusi valuuttasysteemi. Mitä etua se muka toisi?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Vaikka pohdinta mahdollisista riskeistä on aina paikallaan, tämä kirjoitus maalailee mielestäni tarpeettomia piruja seinälle.

Suomessa on käytössä laaja liikunta- ja kulttuurisetelijärjestelmä, josta varmasti voi apinoida keinot väärinkäytöksien hanskaamiseksi.

Mitään tarvetta luoda minkään sortin virtuaalivaluuttaa ei ole, palvelusetelit eivät ole valuuttaa, sillä ne ovat henkilökohtaisia. Missään tapauksessa palvelusetelien laajempi käyttöönotto ei ole rakettitiedettä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset